VIDEO | Vladimir Putin, pus la punct de un jurnalist BBC: „Eu pun întrebările, dvs. răspundeți!”. Liderul rus și-a cerut scuze

0 278

Relația lui Vladimir Putin cu presa străină este una complicată, tocmai de aceea un moment din cadrul conferinței de presă de joi a făcut deliciul jurnaliștilor și politicienilor occidentali, pe Twitter.

Corespondentul BBC la Moscova, jurnalistul Steve Rosenberg, nu doar că i-a adresat o întrebare deranjantă liderului de la Kremlin, dar o obținut și scuze de la el.

Schimbul de replici dintre cei doi:

Steve Rosenberg: Domnul președinte tot auzim sintagma de Noul Război Rece pentru a descrie relațiile Rusiei cu Vestul. În mod regulat, Rusia dă vină pentru tensiuni pe forțele externe, SUA, Marea Britanie, NATO. Dar pentru că sunteți la putere de 20 de ani nu credeți că purtați o parte din responsabilitatea pentru starea acestor relații? Sunt autoritățile ruse perfect curate?

Vladimir Putin: „Suntem responsbili de ce se întâmplă? Mă simt responsabil de ce se petrece în Rusia și cu acest popor. Voi face totul pentru interesele Rusiei. Acum despre noi, că suntem perfect curați. În comparație cu voi, da suntem perfecți curați. Pentru că am decis să eliberăm pe țările și popoarele care au vrut independență de dictatura sovietică. Am auzit promisiunea voastră că NATO nu se va extinde în Est. Dar nu v-ați ținut cuvântul.”

Steve Rosenberg: „Și despre armele chimice? Ați citit raportul Bellingcat care arată în detalii că statul rus e în spatele tentativei de asasinare asupra lui Alexei Navalnîi?”

Vladimir Putin: „Despre tentativa de asasinat asupra bloggerului nostru faimos. Suntem gata să investigăm, dacă cineva are informații că a fost folosită o armă chimică adică Novichok, vă cerem să ni le dați. Am propus ca specialiștii noștri să meargă în Germania, Suedia, Franța. Poti să explici asta Steve? De ce nu ne-au dat cel puțin o explicație oficială?”

Steve Rosenberg: „Mă întrebați pe mine?”

Vladimir Putin: „Da!”

Steve Rosenberg: „Eu sunt jurnalistul aici, eu pun întrebările, dvs răspundeți.”

Vladimir Putin: „Ok, bine, îmi cer scuze!”

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata