Vitamina care îți poate salva viața dacă ai Covid-19

0 503

Vitamina D sprijină sistemul imunitar și osos. Pentru necesarul organismului, medicii recomandă alimentele bogate în vitamina D: somonul, hering, macrou sau sardine, lapte, iaurt, ciuperci. Deficitul de vitamina D împiedică mineralizarea matricei osoase, ducând la osteomalacie, rahitism, deformări osoase și osteoporoză.

Cea mai simplă și naturală sursă de vitamina D este soarele.

 

Legătura între această vitamină și evoluția nefastă a bolii COVID-19

Vitamina D este esențială sistemului imunitar. Pentru că reglează răspunsurile inflamatorii. În prezenţa unui agent infecţios. Cantitatea optimă a vitaminei D în corp reduce complicațiile COVID, dar și cele care pot surveni în urma altor infecții.

„Un răspuns imun foarte intens predispune la aparita unor leziuni la nivelul ţesuturilor noastre. Un răspuns inflamator mult prea intens cum se mentionează că este cazul şi în infecţia Covid-19. Pe de altă parte, nu ne dorim la un răspuns imun insuficient pentru că aşa infecţia persistă în organismul nostru”, spune Carmen Chifiriuc, expert virusolog.

Concentrații scăzute de vitamina D au persoanele care suferă de obezitate, hipertensiune arterială şi diabet. Dar şi fumătorii. Vitamina D se dozează din sânge. Şi, dacă nu aveţi suficientă, medicul va recomandă doza necesară de suplimente.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata