Vlad Plahotniuc ar putea fi lăsat fără „Ordinul Republicii”

0 149

Președinta aleasă Maia Sandu ar putea să îi retragă „Ordinul Republicii” fostului lider democrat Vlad Plahotniuc, motivând că „acest personaj și-a bătut joc de popor”.

„Am început să mă documentez despre cadrul legal cum se poate face retragerea pentru că există o procedură, nu este doar decizia președintelui. Sper ca colegii mei juriști să găsească această modalitate”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii Cotidianul LIVE.

Președinta aleasă susține că „retragerea distincției este un lucru care trebuie făcut din respect față de cetățeni”.

„Trebuie să i se retragă „Ordinul Republicii” unui personaj care și-a bătut joc de popor, care a impus un sistem al terorii și al fricii, care a furat această țară”, a argumentat Maia Sandu.

Maia Sandu a precizat că va oferi distincți în urma unei analize riguroase.

„Depinde care vor fi propunerile și de unde vor veni. Dacă vor fi propuneri argumentate, bineînțeles că voi fi bucuroasă să apreciez munca și efortul oamenilor,

talentul oamenilor. Dar nu va fi așa cum s-a întâmplat până acum, de dragul cumetrilor sau a cuiva. Va fi o procedură riguroasă”, a conchis președinta aleasă.

Vladimir Plahotniuc a fost decorat cu „Ordinul Republicii” în 2014 de către președintele Nicolae Timofti,

„pentru contribuţii decisive la desăvârşirea obiectivului major de politică externă al Republicii Moldova – asocierea politică şi integrarea economică

cu Uniunea Europeană”.

În septembrie 2019, deputatele Maria Ciobanu și Stela Macari i-au cerut lui Igor Dodon să-i retragă „Ordinul Republicii” lui Vladimir Plahotniuc,

motivând că a fost implicat în uzurparea puterii în stat, însă președintele nu a inițiat procedura de retragere a distincției.

„Ordinul Republicii” este distincția de stat supremă a Republicii Moldova care se conferă pentru „merite excepționale în toate domeniile de activitate întru binele Patriei și al omenirii”.

A fost instituit la 30 iulie 1992 prin Legea nr. 1123 cu privire la distincțiile de stat ale Republicii Moldova; primii cavaleri ai ordinului au fost decorați în același an.

Conform legii, Ordinul Republicii se conferă cetățenilor Republicii Moldova, cât și cetățenilor străini și apatrizilor,

de asemenea întreprinderilor, instituțiilor, organizațiilor, colectivelor de creație și unităților militare din țară sau din străinătate. Poate fi decernat și post-mortem.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata