Vladimir Putin a semnat o nouă lege controversată. Aceasta îi garantează imunitate pe viață după finalizarea mandatului

0 64

Vladimir Putin a semnat o lege care prevede că fostul președinte nu mai poate fi atras la răspundere penală sau administrativă, reținut, arestat sau percheziționat. Această regulă se aplică în cazul locuințelor și birourilor pe care le ocupă, vehiculelor, bagajelor și corespondenței.

Privilegiile sunt acordate nu numai în legătură cu acțiunile din timpul mandatului prezidențial, ci și în afara acestuia și se referă și la membrii familiei șefului statului rus, scrie RIA Novosti.

Putin semnează controversatul act normativ după ce tot astăzi și-a pus iscălitura pe o altă lege, pe care tot el a elaborat-o

și care îi oferă dreptul de a deveni senator pe viață.

Legea privind procedura de formare a Consiliului Federației a fost publicat pe portalul oficial al informațiilor juridice și a intrat deja în vigoare.

Iar autorul acestuia este nimeni altul decât Vladimir Putin.

Potrivit actului normativ, fostul președinte dobândește statutul de senator din momentul depunerii unei cereri la Consiliul Federației.

Acest lucru poate fi făcut în decursul a trei luni din momentul încetării mandatului.

Dacă această perioadă s-a scurs înainte de adoptarea legii, cererea poate fi depusă în orice moment.

Totodată, noua lege îi permite șefului statului în funcție să numească senatori.

Numărul acestora nu trebuie să depășească 30 și numai șapte dintre ei pot solicita calitatea de membru pe viață (restul – timp de șase ani),

fiind vorba doar de cetățeni care au îndeplinit servicii excepționale pentru țară în domeniul activităților publice și de stat.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata