Vladimir Putin refuză să garanteze că Navalnîi va ieși viu din închisoare. Ce spune despre situația opozantului

0 60

Arestarea lui Aleksei Navalnîi a stârnit un val de controverse la nivel internațional, dar și proteste violente pe teritoriul Rusiei. Cu toate acestea, opozantul este în continuare după gratii, iar situația sa medicala este una precară.

Într-un interviu acordat rețelei americane NBC News, Vladimir Putin a refuzat să garanteze că Aleksei Navalnîi va ieși viu din închisoare și a subliniat că reținerea opozantului rus nu a fost decizia lui.

Liderul de la Kremlin a spus că nu poate garanta că Navalnîi, care execută o pedeapsă de aproape trei ani de închisoare, va ieși viu din detenție, transmite The Guardian.

Întrebat dacă opozantul rus va supraviețui celor 32 de luni de detenție, Putin a răspuns: „În țara asta aceste decizii nu sunt luate de președinte. În ceea ce privește persoana pe care ați menționat-o, i se vor aplica aceleași măsuri, nu mai rele decât oricui altcuiva care se află în închisoare.”

Putin a evitat să rostească numelui lui Navalnîi, referindu-se la el cu apelativul „acea persoană”.

Legat de starea de sănătate a lui Navalnîi, președintele rus speră ca serviciile medicale din închisoare să își facă treaba „corect”: „Să fiu sincer, nu am mai vizitat astfel de locuri de mult timp”.

Vladimir Putin a abordat și problema atacurilor cibernetice asupra unor obiective americane. Liderul de la Kremlin a negat vehement orice legătură cu Rusia.

Jurnalistul american Keir Simmons a spus că pe parcursul interviului, Vladimir Putin a evitat să răspundă concret la întrebările legate de drepturile omului.

„Nu îți place răspunsul meu, așa că mă întrerupi. Acest lucru este inadecvat”, i-a răspuns Putin jurnalistului.

Cum a ajuns Navalnîi după gratii

 

Cunoscut pentru anchetele sale anticorupţie ce vizau elita politică rusă, Aleksei Navalnîi s-a simţit rău pe 20 august anul trecut, în timp ce se întorcea cu o cursă aviatică din oraşul siberian Tomsk spre Moscova şi a fost internat de urgenţă la Omsk, un alt oraş din Siberia, înainte de a fi evacuat spre Berlin după dispute îndelungate între susţinătorii săi şi medicii ruşi.

Mai multe laboratoare occidentale au confirmat că Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok.

Aleksei Navalnîi a fost arestat în seara zilei de 17 ianuarie la revenirea în Rusia, pe un aeroport moscovit.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata