Vladimir Socor: „Blocul PSRM-PCRM nu-și dorește să câștige alegerile, ci să devină o minoritate de blocaj în Parlament”

0 85

Analistului occidental, Vladimir Socor, susține că blocul electoral PSRM-PCRM nu își dorește să câștige alegerile parlamentare anticipate, ci mai degrabă să devină o minoritate de blocaj în Parlament. Declarația a fost făcută de Socor în cadrul emisiunii „Ora Expertizei”, de la Jurnal TV.

Expertul politic afirmă că la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie participă cam aceleași forțe politice.

„Marile temeri sunt aceleași ca și la prezidențialele din 2016 și parlamentarele din 2019. Forțele politice sunt cam aceleași. Partidele roșii, blocul socialisto-comunist mizează ca și până acum, pe o anumită porțiune a electoratului, una suficientă de a asigura majoritatea. Blocul îmi pare a fi mai sectar”, susține Vladimir Socor.
De asemena, Socor mai spune că strategia PSRM-PCRM este una de a crea panică în rândul electoratului, pentru a ieși în număr cât mai mare la vot.

„Încearcă și mai intens decât înainte să să stârnească frică, panică în rândurile votanților cu scopul de a-i mobiliza la maxim. Prin aceasta blocul a renunțat din capul locului să mai câștige majoritatea. Strategia sa se limitează la o anumită porțiune de electorat, care constituie cel mult 1/3 din electorat din numărul total al electoratului. Pe această strategie ei s-au autocondamnat, să nu câștige alegerile, ca să nu rămână cu mult sub 50%”, afirmă expertul.
Blocul electoral creat de PSRM-PCRM nu urmărește în niciun caz să câștige alegerile parlamentare, ci doar să ajungă în parlament pentru a crea o minoritate parlamentară, o minoritate de blocaj. Nici Rusia nu-și dorește ca aceste alegeri să fie câștigate de majoritatea pro-rusă, declară Vladimir Socor.

„Ei nu urmăresc să câștige alegerile, ci să câștige o minoritate de blocaj în Parlament. Acest scop se potrivește bine cu politica Rusiei. Rusia nu urmărește ca partidele pro-ruse să câștige alegerile, deoarece în acest caz Rusia ar trebui să preia întreținerea economică a Republicii Moldova. Rusia își dorește să păstreze RM într-o zonă gri pe termen nedefinit, să împiedice Moldova să se ducă spre Vest.

 

sursa: jurnal.md

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata