Vorbitul răspândește Covid cel puțin la fel de mult ca tusea. Care este explicația

0 40

Vorbitul poate răspândi Covid la fel de mult ca tusea, arată un studiu realizat de Cambridge.

Și asta pentru că micii aerosoli ai virusului emiși atunci când vorbește o persoană infectată rămân în aer mai mult timp decât picăturile mai mari dintr-o tuse.

 

Cercetările Universității din Cambridge sugerează că a vorbi cu un prieten atunci când este infectat cu noul coronavirus poate fi la fel de periculos ca tusea acestuia,

din cauza particulelor care persistă mai mult, scrie The Guardian.

Covidul poate fi răspândit prin mai multe căi, inclusiv picături care conțin virusul emise atunci când o persoană infectată respiră, vorbește sau tușește,

spun experții care încearcă să explice de ce Covid pare să se răspândească mai ușor în interior.

Astfel, în timp ce picăturile mari cad pe pământ pe distanțe scurte, picăturile minuscule cunoscute sub numele de aerosoli pot transporta virusul pe distanțe mai mari

de doi metri și persistă.

Acum, experții au dezvoltat modele pentru a explora riscul pe care îl prezintă picăturile mari și aerosolii și pentru a găsi modalități de diminuare a acestuia.

Rezultatele lor sugerează că durează doar câteva secunde pentru ca particulele expulzate să călătorească peste doi metri.

„Aveți nevoie de măști, aveți nevoie de distanțare și aveți nevoie de o ventilație bună, astfel încât aceste particule să nu se acumuleze într-un spațiu interior

și să fie îndepărtate în siguranță”, a spus prof. Pedro Magalhães de Oliveira, expert în mecanica fluidelor la Universitatea din Cambridge și coautor al studiului.

Echipa a analizat, de asemenea, riscul de infecție luând în considerare încărcătura virală a persoanelor cu Covid și doza estimată necesară pentru a provoca o infecție.

Autorii studiului au concluzionat că nu este sigur să stai fără mască la doi metri distanță de o persoană infectată care vorbește sau tuse,

ambele situații prezintând un risc de infecție.

Aerosolii de la vorbit rămân mai mult în aer decât cei de la tuse

 

Cercetările arată că la o oră după ce o persoană infectată a vorbit timp de 30 de secunde, aerosolul total rămas conține mult mai multă masă virală decât după o tuse, adăugând că în spații mici și fără ventilație acest lucru ar putea fi suficient pentru a transmite Covid.

„Vorbitul este o problemă foarte importantă care trebuie luată în considerare deoarece produce particule mult mai fine decât tusea și aceste particule, sau aerosoli, pot fi suspendate timp de peste o oră în cantități care sunt suficiente pentru a provoca boala”, a spus de Oliveira .

Echipa și-a folosit munca pentru a dezvolta un calculator online, numit Airborne.cam, pentru ca utilizatorii să își exploreze riscul de a se infecta în interior numai prin particule din aer.

Potrivit instrumentului, petrecerea unei ore într-un magazin de 250 metri pătrați – presupus că are o capacitate maximă de 50 de persoane și ventilație la fel ca birourile – are o șansă estimată de aproximativ 8% pentru o persoană de a se infecta cu coronavirus, presupunând că există cinci persoane infectate în magazin și nimeni nu poartă mască.

Dacă ventilația este îmbunătățită, astfel încât aerul este reînnoit de cinci ori pe oră, acest risc poate fi redus la sub 2%.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata